Nova ustavna večina

Mnenje, kolumna ali komentar
24. 4. 2024 - 16.00

Poslanke in poslanci državnega zbora so imeli še pred današnjo izredno sejo, ki sprva kljub na oko predsednice Urške Klakočar Zupančič zadostnemu številu poslancev ni bila sklepčna in bo predvidoma trajala ves dan, tja do 22. ure zvečer, ter se bo očitno zaključila jutri med drugim z glasovanjem o tem, kdaj bo razpisan kateri posvetovalni referendum, ki ga na dan evropskih volitev predlagajo v največji vladni in koalicijski stranki Gibanje Svoboda, in čemur nasprotujejo  v opoziciji ter v prav tako vladnih in koalicijskih Socialnih demokratih, že včeraj na redni seji res veliko dela, saj so med drugim izvolili trojico kandidatov za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice, sprejeli nov energetski zakon, podprli novelo zakona o prekrških, novelo zakona o maturi, novelo zakona o agrarnih skupnostih, novelo za pomoč gospodarstvu zaradi energetske krize in z dvotretjinsko ter torej ustavno večino 71 glasov, brez vladnih in koalicijskih strank SD ter Levice potrdili predlog sprememb in dopolnitev Poslovnika Državnega zbora. 

Za predlog dopolnitev in sprememb poslovnika, ki so ga v parlamentarno proceduro družno vložile opozicijske poslanske skupine SDS in Nova Slovenija ter največja vladna in koalicijska poslanska skupina Gibanje Svoboda,  je tako kot za zakonodajo posvetovalnega referenduma o preferenčnem glasu kot na evropskih volitvah tudi na domačih, državnozborskih volitvah, potrebna ustavna oziroma dvotretjinska večina, ki v primeru pozitivnega izzida posvetovalnega referenduma zaenkrat pač ni dosegljiva zaradi nasprotovanja obeh najstarejših  in najbolj terensko razvejanih strank, opozicijske SDS in vladne ter koalicijske SD. Državni zbor je predlog potrdil z 71 glasovi za in zgolj enim samim proti. Toda, kot že rečeno, brez glasov iz vladnih ter koalicijskih poslanskih skupin SD ali Levice. 

S to novo ustavno večino Gibanja Svoboda, SDS in Nove Slovenije sicer včeraj v Državnem zboru ni bilo zares spremenjeno oziroma potrjeno kaj posebno revolucionarno novega, saj predlog spreminja predvsem dve stvari. Najprej ureditev tretje obravnave posameznega predloga zakona, da se v primeru, ko k predlogu zakona v tretji obravnavi niso vložena dopolnila, preskoči dopolnilna obrazložitev predlagatelja, do zdaj obvezno mnenje predsednika vlade, ko ta ni predlagatelj posameznega predloga, in vsebinska predstavitev stališč poslanskih skupin k predlogu ter da se o predlogu zgolj glasuje. In nato še ureditev obravnave zadev Evropske unije, po kateri matična delovna telesa, kot eni  od pomembnejših elementov parlamentarnega nadzora, ne bodo več obvezno obravnavala vseh dodeljenih zadev EU, ampak bodo izbirala kar na presojo predsednika posameznega delovnega telesa ali na zahtevo upravičenih subjektov, ki pa so tretjina članov delovnega telesa ali poslanske skupine. Če pa matično telo državnega zbora posamezne zadeve EU ne bo obravnavalo, bo veljalo, da delovno telo s tem predlogom soglaša.

Tako Levica, ki denimo danes in jutri v državnem zboru še naprej podpira Gibanje Svoboda v nameri, da se posvetovalni referendumi o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in o legalizaciji konoplje za medicinske namene in omejeno osebno rabo, za katerih uveljavitev ni potrebna dvotretjinska in ustava večina, izvedejo skupaj z evropskimi volitvami, kot tudi Socialni demokrati, ki temu brez pravih vsebinskih razlogov tako kot opozicijska Nova Slovenija zaenkrat neuspešno nasprotujejo in so uspešni zgolj pri nasprotovanju razpisu posvetovalnega referenduma o preferenčnem glasu na parlamentarnih volitvah, ker je proti tudi SDS in je ustavna večina že s tem  nedosegljiva, kot vladni in koalicijski stranki pri predlaganih spremembah in dopolnitvah poslovnika sicer nista imeli posebnih težav s tem, da matičnim delovnim telesom ne bo treba več obvezno obravnavati vseh zadev EU. Za podporo predloga SDS, Gibanja Svoboda in Nove Slovenije ter vstop v novo ustavno večino, se njuni poslanci niso odločili, ker glede sprememb pri tretji obravnavi zakonskih predlogov menijo, da gre za resen poseg v demokratični institut predstavitve stališč poslanskih skupin, ki naj bi prinesla zgolj minimalni časovni prihranek, ali pa bi, kot pravijo tudi v zakonodajno-pravni službi, bistveno posegla v sam zakonodajni postopek.     

Nič ni pomagalo, da so iz Zakonodajno-pravne službe državnega zbora izrazili svoje nestrinjanje in tokrat pri obeh spremembah in dopolnitvah poslovnika DZ opozorili ustavno oziroma dvotretjinsko večino združenih strank, vladajoče Gibanje Svoboda,opozicijski SDS ter Novo Slovenijo, da bo predlagana ureditev slabo vplivala na  načela transparentnosti in odprtosti dela ter pravzaprav zožila delovanje državnega zbora, saj je bila očitno delna razbremenitev teh ne bodi jih treba s parlamentarno proceduro določenih delovnih obveznosti vlade, posameznih poslanskih skupin in nenazadnje poslanskih članov posameznih delovnih teles že vnaprej politično usklajena. O tem nenazadnje priča skupni predlog vseh treh poslanskih skupin te nove ustavne večine državnega zbora. Toda tako to gre. Ne glede na današnji politično besedni ravs na izredni seji državnega zbora, kjer so iz Svobode SDS že ponovno obtoževali kršenja in zlorabe parlamentarnih postopkov, je ob od včeraj uveljavljenih spremembah in dopolnitvah poslovnika državnega zbora ta nova ustavna večina strank Gibanje Svoboda, SDS in Nova Slovenija na glasovanju potrjeno dejstvo, pa čeprav zanjo zagotovo večina volivcev Gibanja Svoboda na zadnjih državnozborskih volitvah pač ni glasovala, o čemer bodo le morali opraviti nek političen razmislek tako v največji vladni stranki kot v obeh vsak dan manjših koalicijskih partnericah, saj se bo takšno politično nenačelno ravnanje in glasovanje oziroma kar pljuvanje v lastno politično skledo še kako odrazilo prav na naslednjih državnozborskih volitvah.      

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z novo državnozborsko ustavno večino strank Gibanje Svoboda, SDS in Nova Slovenija v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

Vira fotografij: https://imss.dz-rs.si/IMiS/ImisAdmin.nsf/IMiSNetAgent?OpenAgent&2&DZ-MSS...https://www.bolha.com/druzboslovje-strokovna-literatura-prirocniki/poslo...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness