Kaj pomeni dan upora proti okupatorju

Oddaja
27. 4. 2024 - 18.00

Smrt fašizmu – svoboda narodu! Drago poslušalstvo, dobrodošlo v posebnem uporniškem programu, ki na Radiu Študent obeležuje najpomembnejši slovenski praznik vseh časov: dan upora proti okupatorju. V preteklih letih smo dogodek bolj ali manj skromno komentirali, ga komemorirali in poudarjali partizanstvo kot veličasten vrhunec našega progresivnega nacionalizma. Pa tudi siceršnja obeležja so bolj ali manj benigna in podlegajo impotenci aktualizacije. Kljub žalostnim časom za upor je Osvobodilna fronta, naša najimenitnejša ura, še vedno najbrž najboljši možni zgled, da se da upreti in zmagati.

Letos smo se odločili praznik obeležiti nekoliko drugače, in sicer bomo dali besedo kar partizanom in partizankam samim.

*

Tudi tebi, slovenski kmet, se je že pripetilo, da je potrkal na tvoje okno v temni noči naš partizan. Ti si mu odprl duri, ga pogostil in mu pokazal pot. Ko je drugi dan za njim vpraševala nemška patrulja, si odgovoril, da nisi nikogar videl.

Ne da bi ti kdo kaj natančnejšega povedal o nas partizanih, si si mislil sam pri sebi, to so naši fantje, to je naša slovenska vojska. To je treba podpirati in jo skrivati pred sovražnikom – tujcem. Tudi naš partizan, ko je potrkal na tvoje okno, ti ni utegnil kaj več povedati o svoji borbi. Mudilo se mu je. Zato ti sedaj pošilja to pisarijo.

...

“V grob z vsem starim,” smo zato sklenili. V staro šaro s politiki, ki so zafurali našo domovino. Če se že bijemo, če se že podira stari svet, pa zgradimo na njegovih ruševinah nekaj popolnoma novega, kar bo odgovarjalo zdravi pameti, kar bo po pravici in v korist ljudstvu!

*

Slika: lastna

 

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Naši partizani in partizanke <3

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness