Kako ste kaj, bodoči volivci?

Oddaja
26. 3. 2024 - 16.00

Po shodu podpornikov Slovenske demokratske stranke na Kongresnem trgu so omrežni vojački tekmovali v tem, kdo bo število udeležencev zaokrožil bolj navzgor. Shod, ki ga je stranka oglaševala kot protest proti vladi, je služil predvsem kot napenjanje mišic največje opozicijske stranke pred prihajajočimi evropskimi volitvami. V pomoč pri napenjanju sta služila vladni sklep o morebitni vzpostavitvi začasnih izpostav azilnega doma v Središču ob Dravi in Brežicah ter tridesetletnica afere Depala vas, ki je odnesla takrat še obrambnega ministra Janeza Janšo. 

Antimigrantski rasizem v paketu zavzemanja za žrtve spolnega nasilja
 / 27. 2. 2024

Stranka SDS je med parlamentarnimi strankami v pripravah na evropske volitve nedvomno najbolj angažirana. Dober rezultat je pričakovan, saj SDS najbolje nabira politične točke, ko je v opoziciji. Zametke njihove kampanje za evropske volitve lahko postavimo vsaj v marec 2023, ko je poslanka Alenka Jeraj postavila poslansko vprašanje o izmišljenih posilstvih, ki naj bi jih po lažeh spletnih anonimnežev zakrivili migranti v Ljubljani. Policija je verodostojnost teh trditev ovrgla, a prah, ki so ga v desni opoziciji dvignili, ker so večji mediji natolcevanja vzeli za faktične trditve, se še do danes ni polegel. Prav tako je SDS za poskus pridobivanja podpore pridno izrabljala poletne poplave, menjave ministrov in praktično vsako še tako majhno vladno krizo. Ne nazadnje so že konec februarja kot prva parlamentarna stranka objavili listo kandidatov za evropske volitve.

Kaj bodo na demonstracijah koalicije Brez strahu počeli politični kandidati, ki stavijo na strah pred JJ&SDS?
 / 30. 5. 2018

Novost v strategiji SDS pa je občutno večje angažiranje za poskuse pridobivanja podpore med mladimi. SDS ima izmed vseh demografskih skupin najmanj podpore med mlajšimi volivci. Tako so se, prav tako že lansko pomlad, na volitve pričeli pripravljati tudi v strankinem podmladku. Oddaljili so se od taktik iskanja podpore s pomočjo raznih skrajno desničarskih skupin, ubranih pred volitvami 2018, ko je SDS nazadnje napadala iz opozicije. Začeli so s podkastom Na tekočem, ki sta ga na začetku vodili sedanja kandidatka za evropsko poslanko Karin Planinšek in podpredsednica podmladka SDS Zala Klopčič. Druga sicer pri podkastu ne sodeluje več, saj ima že svoj Youtube kanal, izseke iz posnetkov in še več pa objavlja tudi na TikToku in Instagramu. Druga veja podmladka SDS pa je profil Odkrita Slovenija, najprej zagnan na TikToku, s katerim upravlja Sandi Žnidaršič, predsednik občinskega odbora SDS občine Loški Potok. To je razvidno iz donacijske povezave na Instagram profilu, po kateri lahko doniramo Žnidaršiču.

Ta svet pripada njim, vsi drugi smo samo gostje
 / 16. 8. 2022

Teme, ki jih profili v svojih preprostih, a vizualno privlačnih videoposnetkih propagirajo, so šolski primeri skrajno desnega populizma in v veliko primerih kopije populizma ameriških republikancev. To so širjenje sovraštva proti transspolnim in istospolno usmerjenim osebam, proti beguncem in osebam iz republik nekdanje Jugoslavije ter potvarjanje zgodovine, predvsem čaščenje domobranstva, torej kolaboracije z nacizmom. Teme, ki večinoma slonijo na nepreverjenih in povsem izmišljenih dejstvih, imajo velik mobilizacijski potencial, še posebej med mlajšim prebivalstvom, ki si politično mnenje šele oblikuje. Napačne informacije se namreč dokazano hitreje širijo od preverjenih in merijo na čustveni odziv uporabnikov. Povprečnega osemnajstletnika identitetne in kulturne teme bolj zadevajo kot gospodarske. 

Tako lahko v stranki SDS vidimo dve smeri poskusov pridobivanja glasov. Prva je zanje lažje ohranjanje glasov pri tradicionalnih 20 odstotkih starejših volivcev. Druga smer je zanje načeloma težja, saj z njo poskuša pridobiti glasove pri mlajši populaciji. A trenutno vse kaže, da imajo pri mladih, predvsem zaradi prej omenjenih spletnih vsebin, velik mobilizacijski potencial. Edini potencialno konkurenčen strankarski podmladek Socialnih demokratov je ohromel zaradi notranje krize v stranki, prav tako se nikoli ni bil sposoben angažirati na tak način, kot to počne podmladek SDS. 

Glavni cilj SDS seveda niso sedeži v evropskem parlamentu. Vsako priložnost v stranki izkoristijo za poziv k predčasnim volitvam, ki bi jih radi dosegli čim prej. Zato se poslužujejo vseh možnih sredstev, tudi groženj z referendumom o podpori vladi. Pridobivanje glasov za volitve v evropski parlament preko skrajno desnih vplivnežev, ki se predstavljajo kot nestrankarski ljudje, je tako sekundarni namen stranke. Evropske volitve so zgolj testni poligon za strategijo, ki bi jo stranka lahko ubrala na naslednjih parlamentarnih volitvah. Izgubiti ne morejo ničesar. Da bodo na evropskih volitvah zmagali, vemo vnaprej. Če jim bo na volitve uspelo pripeljati tudi nove volivce, pa bodo dobili še močnejši vzvod za spodkopavanje legitimnosti vlade in si dolgoročno ustvarili bazo mladih volivcev, ki lahko naravni prirastek strankinih podpornikov držijo vsaj na pozitivni ničli. 

Vir fotografije: kol-laž

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness